Caut reteta

retete adunate

  • Gatite de noi
    • Gustari
    • Supe + ciorbe
    • Feluri principale
    • Dulciuri
    • Sosuri
  • Gatite de altii
    • Gustari
    • Salata
    • Supe
    • Legume
    • Carne
      • Pui
      • Porc
      • Curcan
      • Peste
      • Miel
      • Vita
      • Fructe de mare
    • Burgeri
    • Pizza
    • Paste
    • Tarte
    • Dulciuri
    • Sosuri
    • Paine si altele
  • Articole
    • Curiozitati
  • Cum sa…
  • Wishlist de cumparat
  • Yummy Stuff
  • Retete de incercat

10 moduri surprinzatoare prin care legumele isi pierd valoarea nutritiva

0
  • by Cristina
  • in Articole
  • — 26 Aug, 2015

Legumele sunt sanatoase si trebuie consumate, dar uneori, prin modul in care le pregatim, le facem sa fie mai putin nutritive.

10 moduri surprinzatoare prin care legumele isi pierd valoarea nutritiva

Am gasit articolul pe The Kitchn si mi s-a parut foarte util. Recomand cu caldura sa citesti tot articolul pentru ca are si mai multa informatie. Am facut un rezumat aici.

1. Cumperi rosii proaspete in loc sa folosesti din cele la conserva

Prin gatire, rosiile devin mai nutritive. Si cu cat le gatesti mai mult, cu atat mai bine. Iar rosiile de la conserva sunt mult mai bogate in fitonutrienti.

2. Pastrezi salata verde in conditii necorespunzatoare

Rupe salata verde inainte sa o depozitezi. Trebuie consumata in pana la 2 zile si ai parte de cantitate dubla de antioxidanti.

3. Fierbi spanacul sau orice alta leguma

Daca fierbi spanacul, dupa 10 minute toti fitonutrientii sunt in apa, nu in leguma. E indicat sa le fierbi daca faci supa si folosesti apa in care le-ai fiert. Deci, e mai bine sa pregatesti legumele in orice alt fel care nu implica gatirea lor in apa.

4. Mananci salata cu dressing fara grasimi

Absorbi mai bine nutrienti din salata daca incluzi si grasimi. Uleiul de masline este foarte eficient in asimilarea de nutrienti. Ulei de masline extra-virgin nefiltrat este si mai eficient si contine cantitate dubla de fitonutrienti.

5, Gatesti usturoiul imediat ce il maruntesti

Dupa ce il cureti si il tai, lasa-l sa stea 10 minute inainte sa il expui la caldura. E si mai bine sa folosesti presa pentru usturoi.

6. Arunci partea cea mai nutritiva din legume

Bine, asta nu stiu cat se aplica la noi. La multe din retetele americanilor (si poate nu doar la ei, dar pe alea le urmaresc mai mult si stiu sigur) se foloseste doar partea alba si cea de verde deschis de la ceapa verde.

7. Mananci cartofii imediat dupa ce i-ai gatit

Cartofii albi sunt evitati pentru ca au indice glicemic mare, dar daca ii lasi la racit pana la 24 de ore se transforma intr-o mancare cu indice glicemic mai mic.

8. Tai morcovii inainte sa ii gatesti

E mai bine sa gatesti morcovii intregi si abia apoi sa ii tai in bucati. In felul asta nutrienti se mentin in morcovi. Si morcovii sunt leguma care e mai bine sa o consumi gatita decat cruda. Prin gatire, nutrientii din morcovi sunt mai usor de absorbit.

9. Cumperi florete de broccoli in loc de un buchet intreg

E mai bine sa cumperi buchet de broccoli proaspat decat pungi cu florete de broccoli.

10. Gatesti boabe de la zero si arunci lichidul in care s-au gatit

Fasolea boabe are cei mai multi fitonutrienti dintre toate legumele, dar fasolea boabe din conserva are mai multi antioxidanti.

Daca preferi sa pregatesti fasolea de la zero, lasa boabele sa stea in apa in care au fiert cam o ora dupa ce ai inchis focul. O alta recomandare e sa le gatesti folosind oala sub presiune.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Share

Tags: broccolicartofifasole albamorcovrosiisalata verdespanacspanac babyusturoi

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story Wishlist #933
  • Next story Wishlist #934
  • Despre noi:

    Cuplu de mancaciosi testam retete, incercam retete si publicam rezultatele... sau ce ramane din ele. Plus, e un mare wishlist de chestii de bucatarie... sau legate de mancare. Si mai e si un fel de content curation de retete: retete faine gasite pe net pe care la un moment dat vrem sa le incercam si noi.

    Suntem si pe Facebook si Pinterest.

  • Primeste articolele pe email:

    Scrie adresa de mail in campul de mai jos pentru a primi newsletterul Caut-reteta.ro
  • Cauta ingrediente sau retete:

  • Arhiva

  • ardei gras rosu avocado branza feta broccoli busuioc cartofi ceapa ceapa rosie ceapa verde chimion cimbru coriandru faina faina alba fulgi de ardei ghimbir iaurt lamaie lapte lime menta miere morcov mozzarella naut oregano oua parmezan patrunjel piept de pui praf de copt rosii rosii cherry smantana supa de legume supa de pui telina (tulpina) ulei ulei de floarea-soarelui ulei de masline ulei de masline extravirgin unt usturoi zahar zahar brun

          © COPYRIGHT 2013 - 2014 caut-reteta.ro