10 moduri surprinzatoare prin care legumele isi pierd valoarea nutritiva
0Legumele sunt sanatoase si trebuie consumate, dar uneori, prin modul in care le pregatim, le facem sa fie mai putin nutritive.
Am gasit articolul pe The Kitchn si mi s-a parut foarte util. Recomand cu caldura sa citesti tot articolul pentru ca are si mai multa informatie. Am facut un rezumat aici.
1. Cumperi rosii proaspete in loc sa folosesti din cele la conserva
Prin gatire, rosiile devin mai nutritive. Si cu cat le gatesti mai mult, cu atat mai bine. Iar rosiile de la conserva sunt mult mai bogate in fitonutrienti.
2. Pastrezi salata verde in conditii necorespunzatoare
Rupe salata verde inainte sa o depozitezi. Trebuie consumata in pana la 2 zile si ai parte de cantitate dubla de antioxidanti.
3. Fierbi spanacul sau orice alta leguma
Daca fierbi spanacul, dupa 10 minute toti fitonutrientii sunt in apa, nu in leguma. E indicat sa le fierbi daca faci supa si folosesti apa in care le-ai fiert. Deci, e mai bine sa pregatesti legumele in orice alt fel care nu implica gatirea lor in apa.
4. Mananci salata cu dressing fara grasimi
Absorbi mai bine nutrienti din salata daca incluzi si grasimi. Uleiul de masline este foarte eficient in asimilarea de nutrienti. Ulei de masline extra-virgin nefiltrat este si mai eficient si contine cantitate dubla de fitonutrienti.
5, Gatesti usturoiul imediat ce il maruntesti
Dupa ce il cureti si il tai, lasa-l sa stea 10 minute inainte sa il expui la caldura. E si mai bine sa folosesti presa pentru usturoi.
6. Arunci partea cea mai nutritiva din legume
Bine, asta nu stiu cat se aplica la noi. La multe din retetele americanilor (si poate nu doar la ei, dar pe alea le urmaresc mai mult si stiu sigur) se foloseste doar partea alba si cea de verde deschis de la ceapa verde.
7. Mananci cartofii imediat dupa ce i-ai gatit
Cartofii albi sunt evitati pentru ca au indice glicemic mare, dar daca ii lasi la racit pana la 24 de ore se transforma intr-o mancare cu indice glicemic mai mic.
8. Tai morcovii inainte sa ii gatesti
E mai bine sa gatesti morcovii intregi si abia apoi sa ii tai in bucati. In felul asta nutrienti se mentin in morcovi. Si morcovii sunt leguma care e mai bine sa o consumi gatita decat cruda. Prin gatire, nutrientii din morcovi sunt mai usor de absorbit.
9. Cumperi florete de broccoli in loc de un buchet intreg
E mai bine sa cumperi buchet de broccoli proaspat decat pungi cu florete de broccoli.
10. Gatesti boabe de la zero si arunci lichidul in care s-au gatit
Fasolea boabe are cei mai multi fitonutrienti dintre toate legumele, dar fasolea boabe din conserva are mai multi antioxidanti.
Daca preferi sa pregatesti fasolea de la zero, lasa boabele sa stea in apa in care au fiert cam o ora dupa ce ai inchis focul. O alta recomandare e sa le gatesti folosind oala sub presiune.
Photo credit: Foter / CC BY-SA