De ce nu ti-a iesit cum trebuie tortul sau prajitura
0Inca nu mi-am luat inima in dinti sa fac un tort de la zero, dar e pe my cooking bucket list. Intre timp am gasit pe Tipnut un articol cu sfaturi de baking, plus motive pentru care nu iti iese tortul. Asa ca m-am gandit ca partea asta cu motivele e foarte utila.
Are crapaturi adanci
- cuptorul are temperatura prea ridicata
- ai pus prea multa faina sau praf de copt
S-a afundat in mijloc
- temperatura e prea scazuta
- ai deschis cuptorul in timp ce se cocea
- l-ai scos prea devreme din cuptor
- ai pus prea multa margarina, zahar, bicarbonat de sodiu sau praf de copt
- nu ai folosit suficienta faina
Textura aspra
- temperatura e prea joasa
- ai mixat prea mult compozitia
- ai pus prea mult praf de copt sau faina
Este prea moale
- temperatura nu este suficient de ridicata
- tava nu este suficient de mare
- prea mult praf de copt sau zahar
E prea tare
- temperatura e prea ridicata
- nu ai pus suficienta margarina sau zahar
- ai pus prea multa faina
E deschis la culoare
- temperatura prea scazuta
- alta tava e prea aproape in timpul coptului
Are marginea de culoare maronie
- cuptorul este prea incarcat
- tava atinge alta tava sau peretele cuptorului
Nu e suficient de mare
- temperatura prea ridicata
- nu ai pus suficient praf de copt
- ai mixat prea mult compozitia
- tava e prea mare
Fundul tortului e mai inchis la culoare
- tava e prea adanca sau prea mare
- tavile inchise la culoare absorb mai mula caldura; daca folosesti o astfel de tava, pune-o pe un nivel mai sus
- tava e deformata, prin urmare nu se coace uniform
Are o umflatura
- cuptorul era mult prea incins cand l-ai bagat in cuptor
- ai folosit prea multa faina